Povijest

O UREĐENJU STALNE IZLOŽBE O MARKU POLU 1958.GODINE

Osvrti domaćih autora objavljeni u dnevnim novinama nakon Drugog svjetskog rata govore o naporima koje su lokalna zajednica i državna služba za zaštitu spomenika ulagali u građevnu obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju korčulanskih spomenika. Frano Klisura u novinskom članku Uređenje grada i historijskih spomenika, objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji, 4075/1958, Split, 1958., izvještava o aktivnostima SSRNH, Turističkog društva i drugih ustanova u Korčuli na području zaštite kulturnih spomenika. Konzervatorski zaštitni radovi obavljali su se na kuli Zakrjan. Njeno krunište bilo je oštećeno u Drugom svjetskom ratu. Sredstva je osigurao Konzervatorski zavod u Splitu. Kula je spomenik kojeg je  trebalo očuvati.

U članku Frana Klisure Uredit će se kuća Marka Pola i Kaštel Marka Pola bit će pristupačan posjetiteljima iz 1958. najavljuje se građevna obnova kuće Marka Pola i uređenje stalne izložbe o njemu. 

Proslava  700 godišnjice rođenja Marka Pola priređena 1954. u Korčuli  potakla je prikupljanje muzejskih predmeta za uređenje stalne izložbe o Marku Polu smještene višekatnom zatvorenom mostu koji premošćuje ulicu Depolo spajajući nasuprotne objekte jedinstvene cjeline. 

Zbog interesa brojnih  turista Turističko društvo Korčula 1958.  promišlja uređenje objekta kako bi bio pristupačan posjetiteljima. Ujedno Korčula bi zadobila  još jedan atraktivan turistički sadržaj. Nakon građevne obnove kuća se trebala adaptirati za muzejsku zbirku dostupnu javnosti. Planiralo se njeno natkrivanje krovom i uređenje prilaza vidikovcu. Muzejski postav  dokumentima i povijesnim prikazima prikazat će život Marka Pola. Radovi su okončani 1959. Stalna izložba otvorena je javnosti a omogućen je i pristup vidikovcu odakle se pruža izvrstan pogled na Pelješki kanal. U njemu se odigrala povijesna pomorska bitka između Genove i Venecije 7.rujna 1298. u kojoj je Marko Polo zarobljen a potom i utamničen.     

 U unutrašnjosti se podižu nove drvene međukatne konstrukcije i jednostavne strme drvene stepenice, a loža  nekoliko godina nakon otvaranja stalne izložbe natkriva krovom. Zapadno od zgrade na južnoj strani ulice,  unutar zidova ruševine uređuje se vrt i dvorište s cisternom. Stalna izložba Marka Pola bila je i danas je značajan sadržaj kulturne ponude u turizmu grada i otoka Korčule.
 

C:\Users\User\Desktop\klisura 3.tif

KLISURA, Frano: Uređenje grada i historijskih spomenika, Slobodna Dalmacija, 4075/1958, Split, 1958.

Članak u vlasništvu DAD- Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo 


 

C:\Users\User\Desktop\klisura 2.tif

 KLISURA, Frano: Uredit će se kuća Marka Pola, Slobodna Dalmacija, 4073/1958, Split, 1958. 

                             Pogled na kuću Marka Pola, Zbirka starih razglednica GMK

 

Zahvaljujem se Tonku Brčotu Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo 

 

          na mogućnosti korištenja digitaliziranih članaka .
 

Gradski Muzej Korčula

Trg Sv. Marka,
20260 KORČULA

HRVATSKA
T:+385 20 711 420

E:info@gm-korcula.com