Korčulanska gimnazija utemeljena 1954. Imala je niz vrsnih profesora, a među njima i veliku humanisticu i sjajnu profesoricu hrvatskog jezika i književnosti Miru Svoboda. Njen pedagoški rad u školi ostavio je svakako neizbrisiv trag u životima i sjećanjima mnogih učenika. 

Rođena je  30. listopada 1914. a umrla je 17. studenog 2008. u Korčuli. 

Evo jednog sjećanja iz prve generacije korčulanske gimnazije (1954. -1958.) .

Opširnije: Kako pamtimo i kako se sjećamo profesorice Mire Svoboda

Osvrti domaćih autora objavljeni u dnevnim novinama nakon Drugog svjetskog rata govore o naporima koje su lokalna zajednica i državna služba za zaštitu spomenika ulagali u građevnu obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju korčulanskih spomenika. Frano Klisura u novinskom članku Uređenje grada i historijskih spomenika, objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji, 4075/1958, Split, 1958., izvještava o aktivnostima SSRNH, Turističkog društva i drugih ustanova u Korčuli na području zaštite kulturnih spomenika. Konzervatorski zaštitni radovi obavljali su se na kuli Zakrjan. Njeno krunište bilo je oštećeno u Drugom svjetskom ratu. Sredstva je osigurao Konzervatorski zavod u Splitu. Kula je spomenik kojeg je  trebalo očuvati.

U članku Frana Klisure Uredit će se kuća Marka Pola i Kaštel Marka Pola bit će pristupačan posjetiteljima iz 1958. najavljuje se građevna obnova kuće Marka Pola i uređenje stalne izložbe o njemu. 

Opširnije: O UREĐENJU STALNE IZLOŽBE O MARKU POLU 1958.GODINE

Gradski Muzej Korčula

Trg Sv. Marka,
20260 KORČULA

HRVATSKA
T:+385 20 711 420

E:info@gm-korcula.com