Radoslav Duhović – crteži i studije

Pozivamo Vas na izložbu u povodu Međunarodnog dana muzeja

Svatko ima svoju tajnu

Radoslav Duhović – crteži i studije

 

subota, 20. svibnja 2017.  u 19: 30 sati

Gradski muzej Korčula

 

 

Izvedbom skladbi klasičnih autora u otvaranju izložbe sudjeluje Maja Duhović,

studentica druge godine violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Izložba je postavljena u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, čija je ovogodišnja tema prema odabiru ICOM-a, Međunarodnog vijeća za muzeje Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima/Museums and contested histories: saying the unspeakable in Museums i dio je programa 22. Edukativne muzejske akcije EMA Hrvatskog muzejskog društva pod nazivom Tajne/ Secrets

 

Ovogodišnja tema Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima koju je odredilo Međunarodno vijeće za muzeje intrigantna je i kompleksna, a nadasve aktualna. Muzeji postaju mjesta dinamičnog preispitivanja stvarnosne sadašnjosti, koju ne možemo spoznati bez uvida u slojevitost prošlosti. Muzeji – čuvari vremena, više nego prije, tako postaju promicatelji boljeg razumijevanja, pa time i uvažavanja različitosti kao temelja univerzalnih civilizacijskih vrijednosti. 

Radoslav Duhović, akademski kipar rođen 2. rujna 1929. na Korčuli, u Žrnovu, prvu je poduku u crtanju ostvario na pijesku Ell Shata. Dječaštvo provedeno u zbjegu ostavilo je neizbrisiv trag.  „Majčina briga“, crtež u fundusu Gradskog muzeja Korčula, potakao nas je istražiti i predstaviti ostale crteže i studije. U dogovoru s autorom, koji  zavidnom stvaralačkom energijom još uvijek svakodnevno odlazi u atelje,  pred naše oči izašli su  likovi u zbjegu, zabrinute majke i sestre, djeca, seljanke, svaki od njih s nekom svojom tajnom koja im suspreže tijela  i nadom u očekivanju sreće.

 

 

Ostvarenje programa omogućilo je Ministarstvo kulture RH

Gradski Muzej Korčula

Trg Sv. Marka,
20260 KORČULA

HRVATSKA
T:+385 20 711 420

E:info@gm-korcula.com