MALA ARHEOLOŠKA ŠKOLA OTOKA KORČULE 2022

MALA ARHEOLOŠKA ŠKOLA OTOKA KORČULE 2022

Projekt Mala arheološka škola otoka Korčule odvija se drugu godinu za redom u periodu od 16. do 29. 11. 2022. godine. 

Projektom MAŠOK pokrenuta je edukacija lokalnog stanovništva, posebice mladih građana o arheologiji kao znanosti, arheološkim lokalitetima i artefaktima. Ova edukacija je izrazito potrebna kako bi lokalno stanovništvo prepoznalo kulturna dobra u vlastitoj okolici i njihovu važnost za zajednicu. Lokalitete je moguće zaštititi od devastacija i pljačkanja jedino zajedničkim snagama.

Nedostatkom arheologa i edukacije na istočnoj strani otoka Korčule mnogi su zbog neznanja pogrešno reagirali i zauvijek izgubili dio svoje prošlosti, odnosno kulturnog identiteta. Stoga smo ove godine za sudionike pripremili niz predavanja i radionica. Kako je sve izgledalo pogledajte na fotografijama i poslušajte u video uradcima, te pročitajte u kratkom izvještaju.

 

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima, posebice gostujućim predavačima i školskim ravnateljima i djelatnicima na iskazanom entuzijazmu i potpori u ostvarenju projekta.  

Organizacija:  Gradski muzej Korčula, ideja i vodstvo: kustosica Marta Kalebota.

 

Projekt je financiran putem:

JAVNOG POZIVA za programe javnih potreba u kulturi Dubrovačko-neretvanske županije i vlastitim sredstvima.

 


 


Fotografije snimili: Borut Križ, Miroslav Vuković, Marta Kalebota.

Projekt MAŠOK 2022. odvijao se u periodu od 16. do 29. 11. 2022. godine. Kroz više od dva  tjedna sudionici projekta imali su prilike upoznati se s arheološkim artefaktima, okušati se u  iskopavanjima, poslušati aktualnosti iz svijeta lokalne arheologije. Projekt osmišljava i vodi  kustosica Marta Kalebota. 

Predavanja su se održavala u prostorijama Gradskog muzeja Korčula, te su prezentirana online.  Predavači su redom renomirani znanstvenici: dr. sc. Igor Borzić, dr. sc. Domagoj Perkić, dr. sc.  Hrvoje Potrebica, koji već niz godina istražuju na širem području otoka Korčule. Sudionici su  dobili informacije što sve kriju nekropole poluotoka Pelješca i zapadne Korčule, te usporedbe s  do sada zabilježenim ilirskim ostacima na otoku. Sva predavanja su postigla željen rezultat,  publika je potaknula brojne rasprave te time dokazala potrebu za upravo ovom vrstom  edukacije. Predavanja su pratila ukupno oko 90 sudionika. 

Projektom MAŠOK nastoji se približiti arheologija i onima najmlađima, stoga su ove godine  održane čak tri radionice. Prva radionica odvijala se u OŠ ''Ante Curać-Pinjac'' u Žrnovu.  Učenicima od 5-8 razreda prezentirane su opće informacije o arheologiji, te uzrocima i načinima  iskopavanja. Prezentaciju je vodila dr. sc. Jacqueline Balen uz asistenciju voditeljice projekta.  Učenici su dobili zadatak nakon predavanja-prepoznati razliku između slijedećih vrsta  predmeta: originalnih arheoloških artefakata, njihovih imitacija i rekonstrukcija artefakata s  originalnim dijelovima. Uz stručnu pomoć mahom su prepoznali razlike i aktivno sudjelovali u  programu.  

Radionica u školi bila je uvod za terensku nastavu koja se odvijala u sklopu tekućih arheoloških  istraživanja nalazišta Stine u Žrnovu. U terenskoj nastavi sudjelovali su učenici dviju škola: OŠ  Ante Curać Pinjac u Žrnovu i OŠ Petra Kanavelića u Korčuli.  

Učenici su uspješno riješili više zadataka: 

1. uklanjanje površinskog sloja s prapovijesne gomile.  

2. prikupljanje arheoloških nalaza i njihovo pohranjivanje 

3. dokumentiranje pronađenih nalaza, upisivanje podataka na ceduljicama-signaturama i  zašto nam je to važno prilikom iskopavanja 

4. prosijavanje otkopane zemlje na situ gdje su pronašli još sitnih keramičkih ulomaka. 

Učenici su naučili kako arheolozi traže markere u tlu i okolišu koji nam sugeriraju da tu postoje  arheološki ostaci. Dobili su uvid zašto nam je bitno stratigrafsko iskopavanje (praćenje slojeva)  koje nije moguće ukoliko je nalazište devastirano, a potaknuta je i rasprava o neugodnim  posljedicama ukoliko pojedinac odluči namjerno uništavati nalazište za vlastitu korist. 

Prezentirane su im informacije o dosadašnjim rezultatima istraživanja gradinskog naselja Stine

o prapovijesnim strukturama koje vide u tlu i mnogobrojnim keramičkim predmetima koji su  pronađeni.  

Stručnim vođenjem upoznati su zainteresirani pojedinci s prvom arheološkom kampanjom na  nalazištu Stine. Prilikom vođenja posjetili smo netom otkopanu sondu na poziciji prapovijesnog  naselja gdje su se sudionici upoznali s rezultatima istraživanja, nepokretnim ostacima poput  zida i jama, te onim pokretnim pronađenim artefaktima: jelenji rogovi, importirano grčko  posuđe, prapovijesno posuđe, pršljena (utega za vreteno), žrnjevi za mljevenje žita itd. Nakon  obilaska sonde obišli smo i ostatak nalazišta uz zanimljiva pitanja i komentare sudionika.  Terensku nastavu i stručno vođenje je vodila organizatorica projekta.


 

 
Image
© 2022 Gradski Muzej Korcula

Language Switcher

 
Pojedinačna ulaznica: 6 €
Ulaznica za grupe od 10 i više osoba: 4 €
Ulaznica za učenike u organiziranom posjetu: 2 €
Stručno vodstvo na hrvatskom: 20€
Stručno vodstvo na engleskom: 30 €

© 2022 Gradski Muzej Korcula , All Right Reserved

Language