Baština 20. stoljeća

Baština 20. stoljeća

Međunarodni simpozij

Simpozij ukazuje na dobre kulturne i umjetničke prakse iz povijesti 20. stoljeća i posebnost otoka Korčule kao modela održivog otočkog razvoja. Kroz interdisciplinarni pristup simpozij propituje kulturni i geopolitički kontekst dvaju najznačajnijih međunarodnih okupljanja na otoku Korčuli, Korčulanske ljetne škole (1963 - 1974.) i Međunarodnih susreta umjetnika u Veloj Luci (1968 - 1972.).

Kritički nastrojeni mislioci oko časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole razvili su singularnu putanju humanističkog marksizma i socijalne analize u kontekstu socijalističke, samoupravne i nesvrstane Jugoslavije i stvorili mjesto razmjene kritičkih stajališta između Istoka i Zapada u hladnoratovskom kontekstu. Mislav Žitko analizira društvene antagonizame koji su bili u središtu Praxis filozofije tijekom 1960-ih i 70-ih godina, a Paul Stubbs govori o širem kontekstu, dekolonijalnosti i Pokretu nesvrstanih.

Ljiljana Kolešnik prikazuje razvoj umjetničkih kolonija u Jugoslaviji od 1950-ih, a Darko Fritz prezentira jednu od takvih kolonija održanu u Veloj Luci, koja je prvobitno zamišljena kao kolonija likovnih umjetnika za rad u mediju mozaika, no kroz sljedeća dva izdanja ostvarena je interdisciplinarna sinteza raznih umjetničkih disciplina, urbanizma, arhitekture te napokon multimedijalnog pristupa koji uključuje masovne medije i participaciju lokalnog stanovništva. Skulptor Ante Marinović, sudionik Međunarodnih susreta, govori o projektu Luka mozaika, u sklopu kojeg su od 2017. do danas producirani i postavljeni novi mozaici u javnom prostoru Vele Luke.

Dio simpozija su i diskusije „Briga za baštinu 20. stoljeća“ u kojima sudjeluju panelisti i dionici projekta Who Cares? te zainteresirana publika za koju je osiguran slobodan ulaz.
Sani Sardelić prezentira okolnosti manifestacije Obljetnica 100 godina od rođenja Bernarda Bernardija koja se održava u pandemijskim uvjetima, a čiji je dio prezentiran i u Gradskom muzeju Korčula. Osim te izložbe, u sklopu simpozija bit će predstavljene izložbe Željka Badurine „Dva zalaska Sunca“ i VR instalacija „Leonardova podmornica“ njemačke umjetnice Hito Steyerl.

Simpozij je dio višegodišnjeg projekta Who Cares? koji se provodi u suradnji s partnerima iz pet organizacija iz raznih dijelova Europe koje se bave umjetničkom produkcijom: Idensitat (Barcelona, Španjolska), SPACE (London, Ujedinjeno Kraljevstvo), Rupert (Vilnius, Litva), Siva zona (Korčula, Hrvatska) i Centro Huarte (Navarra, Španjolska).

https://sivazona.hr/events/bastina-20-stoljeca

 

Image
© 2022 Gradski Muzej Korcula

Language Switcher

 
Pojedinačna ulaznica: 6 €
Ulaznica za grupe od 10 i više osoba: 4 €
Ulaznica za učenike u organiziranom posjetu: 2 €
Stručno vodstvo na hrvatskom: 20€
Stručno vodstvo na engleskom: 30 €

© 2022 Gradski Muzej Korcula , All Right Reserved

Language